Climax

Drama 1 t. 35 min. 15 år
Climax-AWE-still (8).jpg
Climax poster.png
"Årets villeste filmfest. Se den på det største lerretet du kan finne." - Montages

«En av de mest forrykende dansescenene festet til film.» - Dagens Næringsliv

«Climax er for kul til at man ikke skal bli med på leken» - Filmmagasinet, terningkast 5

“Climax er en intens opplevelse som ligner lite annet på kino. Dette er kanskje den beste advarselen mot narkotika siden Darren Aronofskys “Requiem For a Dream”. Den er ganske ille – og det er en anbefaling!» - NRK Filmpolitiet, terningkast 5

På midten av 90-tallet samles 20 dansere til en trenings-camp på en nedlagt kostskole midt ute i skogen. Etter endt trening møtes de rundt en stor bolle sangria. Snart tar stemningen en uventet vending, og etter hvert som natten skrider frem tar vanviddet til – sangriaen inneholder en hemmelig ingrediens. Noen befinner seg straks i paradis, andre i helvete.

CLIMAX, som er basert på virkelige hendelser, kan best beskrives som en kompromissløs og visuell skildring av et Sodoma og Gomorra. Regissør Gaspar Noé er beryktet for sin innovative og grenseoverskridende stil. Filmen mottok hovedprisen i den prestisjetunge sideseksjonen The Directors’ Fortnight under filmfestvalen i Cannes, og har siden høstet en rekke andre priser, samt begeistret internasjonale filmkritikere.


Noé debuterte i 1998 med thrilleren ”I Stand Alone”, men slo igjennom internasjonalt med den banebrytende ”Irreversible” i 2002, som med sin nytenkende oppbygning (historien er fortalt omvendt kronologisk) og urovekkende voldtektsscene, printet seg inn på netthinnene hos kinopublikummet og i hjerterne på anmelderne. Siden fulgte den psykedeliske ”Enter the Void”, inne han i 2015 regisserte den ganske så erotiske ”Love”.

CLIMAX har vært vist på mange festivaler og har høstet store priser – de største på Filmfestivalen i Cannes, hvor den ble belønnet med ”Directors Fortnight”-prisen.

Filmen var også blant de siste fem kandidatene til at representere Frankrike ved neste års Oscar-utdeling, men måtte se seg slått av Emmanuel Finkiels ”La Douleur”.


VINNER – Cannes Film Festival – Directors’ Fortnight Top Prize Art Cinema Award.
VINNER – Neuchâtel IntlFantastic Film Festival – Best Film.
VINNER – Neuchâtel IntlFantastic Film Festival Melies D’Argent – Best European Fantasy Film.
VINNER – Sitges Intl Film Festival – Melies D’Or – Best European Fantasy Film.
VINNER – Sitges Intl Film Festival – Best Film.


**** “Noé is giving us a cinema of sensual outrageousness and excess” – The Guardian

“A massive pop orgy.” – Les Inrockuptibles

“An extraordinarily intense experience” – Screen


Premiere:
08.02.2019
Originaltittel:
Climax
Regi:
Gaspar Noé
Språk:
engelsk/fransk
Produksjonsår:
2018
Skuespillere:
Sofia Boutella
Romain Guillermic
Souheila Yacoub
Sjanger:
Drama
Spilletid:
1 t. 35 min.
Nasjonalitet:
USA / Belgia / Frankrike
Aldersgrense med begrunnelse:
15 år
Denne filmen inneholder enkelte scener med angstskapende stemning og forstyrrende tematikk. Filmen får derfor 15-årsgrense.