For Sama

Dokumentar 1 t. 39 min. 15 år
For Sama
For Sama
For Sama er et unikt vitnesbyrd om livet i en krigssone - en personlig og sterk dokumentar fra den syriske konflikten.

Studentene Waad og Hamzi møtes, forelsker seg, gifter seg, og Waad blir gravid med datteren Sama. Men alt dette skjer i et Aleppo som transformeres fra en studentby til en krigssone. Waad tar kameraet fatt for å dokumentere de brutale hendelsene, og FOR SAMA blir et vitnesbyrd fra en mor i krig. I håp om å skape en motvekt mot den ekstreme volden datteren fødes inn i, gjør hun sitt beste for å holde fast på kjærligheten til landet sitt og til menneskene rundt seg.

FOR SAMA er et intimt, ufattelig vondt og vakkert filmbrev fra mor til datter, og et sjeldent vitnesbyrd fra krigen fortalt fra et kvinnelig perspektiv. Varme, fine og morsomme familieminner står i sterk kontrast til de brutale konsekvensene av den ustanselige bombingen. Waads kamera skyr ikke sterke scener, heller ikke når liv – i alle aldre – går tapt. FOR SAMA har sanket velfortjent heder og ære samt en rekke jury- og publikumspriser verden over, og er en skarp oppvekker om det fortsatt krigsherjede Syria.

Filmen vant Checkpointsprisen i menneskerettighetsprogrammet under Bergen Internasjonale Filmfestival, der denne omtalen er hentet fra.

Premiere:
19.06.2020
Originaltittel:
For Sama
Regi:
Waad al-Kateab og Edward Watts
Språk:
arabisk
Produksjonsår:
2019
Sjanger:
Dokumentar
Spilletid:
1 t. 39 min.
Nasjonalitet:
Storbritannia / Syria
Aldersgrense med begrunnelse:
15 år
Autentiske og nærgående skildringer av krig og ofre, deriblant sårede og drepte barn, gjør at denne filmen får 15-årsgrense.
Produksjonsselskap:
Channel 4 News, Channel 4, ITN Productions og Frontline